Miluji léto, miluji péct koláče v létě 🙂 Je tolik různých těst a tolik možností náplní. Tentokrát jsem vyzkoušela malinový koláč s křehkým celozrnným těstem ze špaldové mouky.

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce domácího vanilkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 – 350  g čerstvých malin
  • 5 polévkových lžic malinové marmelády

Postup:

  1. Toto množství je na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.
  2. Mouku prosejete do mísy, přidáte oba druhy cukru, jedlou sodu, sůl a vše promícháte.
  3. Následně přidáte vejce a máslo nakrájené na malé kousky. Rukama vypracujete pevné, vláčné těsto, které necháte půl hodiny odpočinout.
  4. Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem a  tři čtvrtiny těsta rozprostřete (vlastně po kouskách natlačíte) po celé ploše dna a hran formy.
  5. Dno koláče potřete malinovou marmeládou a poté posypete čerstvými malinami.
  6. Zbylou čtvrtinu těsta nastrouháte přímo na koláč a vzniklou „drobenku“ rozmístíte po celé ploše koláče.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 minut – ke konci pečení doporučuji hlídat.
  8. Z formy vyndávejte a krájejte až po vychladnutí, jinak se vám bude koláč drobit (jako mě na fotce, když kdo by odolal ho hned neochutnat).
  9. Výsledkem je koláč dezertního typu, s nízkým křehoučkým těstem, s pikantní chutí.

Dobrou chuť