Kdo by nemiloval čokoládu? Čokoládový dort   s čokoládovým krémem a čokoládovou polevou, to bylo narozeninové přání nejmladšího syna. Chuť byla luxusní, připomínala spíš bownies, takže stačil opravdu jen malý kousek. Bylo ho dost pro spoustu kamarádů i jejich maminek. Jako dekoraci a odlehčení jsem použila sezónní ovoce.

Ingredience:

Na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 3 bio vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 8 g přášku do pečiva bez fosfátů
  • 200 g hořké čokolády, min. 60 %
  • 30 g holandského kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 500 ml smetany na šlehání 33%
  • 500 g hořké 75% čokolády

Na polevu:

  • 50 g másla
  • 150 g hořké 60% čokolody nebo kvalitní čokolády na vaření či polevy

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit a kápneme vanilkové aroma.
  2. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vejce a mléko – přidáváme postupně po jednom a zašleháme do těsta. Nakonec přidáme suché suroviny a vše dobře promícháme a spojíme.
  3. Vzniklé těsto nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na cca 60 minut. Kontrolujeme špejlí.
  4. Svaříme si smetanu a nalámanou čokoládu, necháme rozpustit a když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku  (nebo krátce povaříme nad vodní párou). Krém necháme vychladnout a poté přendáme do lednice (ideálně přes noc). Nakonec krém vyšleháme stejně jako šlehačku (bude hutnější).
  5. Korpus a smetanový krém krém jsem si připravila den předem.
  6. Dort rozřízneme. Spodní patro dortu můžeme promazat marmeládou (já nemazala), bohatě natřít vyšlehaným čoko-krémem, přiklopit vrchní částí korpusu. Vršek a strany dortu opět potřít smetanovým čoko-krémem. Nechat krátce zatuhnout, zchladit a finálně top dortu potřít či polít rozpuštěnou čokoládovou polevou nebo rozpuštenou čokoládou s máslem.
  7. Ozdobíme dle fantazie ovocem, jedlými květy až bude poleva úplně tuhá.

Dobrou chuť