Máte rádi granolu? Pojďme si připravit domácí s přidáním žitného kvásku. Původní recept jsem našla na webu Jíme jinak a samozřejmě trochu upravila. Je to vynikající dobrota na snídani do mléka či jogurtu nebo na svačinku do práce.
Ingredience
Na 3 zavařovací sklenice
- 1 hrnek aktivního žitného kvásku
- ½ hrnku rýžového sirupu nebo sladu + ¼ hrnku rýžového sirupu nebo sladu
- ½ hrnku oleje + ¼ hrnku oleje
- 3 hrnky bio ovesných vloček
- ½ hrnku slunečnicových semínek, chia, lněných, sezamu….
- ½ hrnku ořechů (vlašské, mandle, kešu…)
- 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, goji…)
- ½ – 1 lžička soli
- 1 lžíce skořice nebo perníkového koření (já používám od Sonnentoru)
- 3 lžíce raw kakaa
Postup
- Aktivní kvásek v misce smíchejte s ½ hrnkem oleje (já dala kokosový) a ½ hrnku sladidla
- Přisypte vločky (můžete kombinovat více druhů) a promíchejte.
- Misku zabalte do sáčku a nechte kvasit 6 – 8 hodin v pokojové teplotě.
- Zapněte troubu na 160 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
- Ořechy, ovoce, semínka, koření, kakao a sůl dobře promíchejte v míse s fermentovanými vločkami.
- Přidejte zbytek ¼ hrnku sladidla a ¼ hrnku oleje a zase dobře promíchejte.
- Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte cca 40 – 55 minut dle toho jak chcete mít granolu křupavou.
- Každých 10 minut promíchejte.
- Nechte vychladnout