Máte rádi granolu? Pojďme si připravit domácí s přidáním žitného kvásku. Původní recept jsem našla na webu Jíme jinak a samozřejmě trochu upravila. Je to vynikající dobrota na snídani do mléka či jogurtu nebo na svačinku do práce.

Ingredience

Na 3 zavařovací sklenice

  • 1 hrnek aktivního žitného kvásku
  • ½ hrnku rýžového sirupu nebo sladu + ¼ hrnku rýžového sirupu nebo sladu
  • ½ hrnku oleje + ¼ hrnku oleje
  •  3 hrnky bio ovesných vloček
  • ½ hrnku slunečnicových semínek, chia, lněných, sezamu….
  • ½ hrnku ořechů (vlašské, mandle, kešu…)
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, goji…)
  • ½ – 1 lžička soli
  • 1 lžíce skořice nebo perníkového koření (já používám od Sonnentoru)
  • 3 lžíce raw kakaa

Postup

  1. Aktivní kvásek v misce smíchejte s ½ hrnkem oleje (já dala kokosový) a ½ hrnku sladidla
  2. Přisypte vločky (můžete kombinovat více druhů) a promíchejte.
  3. Misku zabalte do sáčku a nechte kvasit 6 – 8 hodin v pokojové teplotě.
  4. Zapněte troubu na 160 °C a plech vyložte pečícím papírem.
  5. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte ořechy.
  6. Ořechy, ovoce, semínka, koření, kakao a sůl dobře promíchejte v míse s fermentovanými vločkami.
  7. Přidejte zbytek ¼ hrnku sladidla a ¼ hrnku oleje a zase dobře promíchejte.
  8. Granolu vyklopte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
  9. Pečte cca 40 – 55 minut dle toho jak chcete mít granolu křupavou.
  10. Každých 10 minut promíchejte.
  11. Nechte vychladnout

A to co zbyde přendejte do sklenice!