Rajčatová passata (italsky passata di pomodoro) v našich kuchyních již zdomácněla. Jde vlastně o šťávu z čerstvých rajčat, kterou potom můžeme použít nejen do jídel italské kuchyně.
- Omytá rajčata rozkrájíme a dáme do hrnce, lehce podlejeme vodou a přiklopíme pokličkou, aby se teplem rozdusila.
- Rajčata postupně rozvaříme, přidáme bazalku a citronovou šťávu.
- Často mícháme, aby se nepřipálili, vaříme na mírném plameni.
- Před samotným pasírováním necháme vychladnout a odpočinout, nejlépe přes noc.
- Pasírujeme přes klasické kuchyňské nerezové síto, naběračkou ještě vytlačíme krouživými pohyby zbytky šťávy.
- Přepasírovanou šťávu nalijeme do sklenic a zavaříme.
- Zavařujeme 20 minut při 80°C.
Dobrou chuť.