Rajčatová passata (italsky passata di pomodoro) v našich kuchyních již zdomácněla. Jde vlastně o šťávu z čerstvých rajčat, kterou potom můžeme použít nejen do jídel italské kuchyně.

  1. Omytá rajčata rozkrájíme a dáme do hrnce, lehce podlejeme vodou a přiklopíme pokličkou, aby se teplem rozdusila.
  2. Rajčata postupně rozvaříme, přidáme bazalku a citronovou šťávu.
  3. Často mícháme, aby se nepřipálili, vaříme na mírném plameni.
  4. Před samotným pasírováním necháme vychladnout a odpočinout, nejlépe přes noc.
  5. Pasírujeme přes klasické kuchyňské nerezové síto, naběračkou ještě vytlačíme krouživými pohyby zbytky šťávy.
  6. Přepasírovanou šťávu nalijeme do sklenic a zavaříme.
  7. Zavařujeme 20 minut při 80°C.

Dobrou chuť.