Miluji, když dozrává ovoce. Můžeme jej zpracovávat mnoho způsoby. Ten nejméně trvanlivý je upéct koláč, protože je hned snědený. Přidávám recept na klasický drobenkový koláč v kombinaci kyselého rybízu a sladkých ostružin.

Ingredience:

  • 300 g špaldová mouka
  • 100 g třinový cukr
  • 2 – 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 2 ks bio vejce
  • 4 lžíce kokosového nebo slunečnicového oleje
  • 250 ml mléka (může být i rostlinné nebo podmáslí či kefír)
  • rybíz a ostružiny dle potřeby (cca 300 g)

drobenka:

  • 80 g hrubá mouka
  • 40 g třinový curk
  • 50 g máslo

Postup:

  1. Vejce, mléko, olej a cukr v menší misce promíchejte metličkou
  2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesijte do mísy
  3. Přidejte směs tekutin s cukrem a vše rychle smíchejte na docela tekuté těsto
  4. Nalijte do připravené formy
  5. Rybíz a ostružiny rovnoměrně nasypte na těsto
  6. Suroviny na drobenku nasypte do středně velké misky a prsty se snažte všechno zpracovat, dokud směs nepřipomíná drobky
  7. Tuto drobenku navršte na ovoce, vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut do zezlátnutí na 160 – 180 °C

Dobrou chuť