Miluji, když dozrává ovoce. Můžeme jej zpracovávat mnoho způsoby. Ten nejméně trvanlivý je upéct koláč, protože je hned snědený. Přidávám recept na klasický drobenkový koláč v kombinaci kyselého rybízu a sladkých ostružin.
Ingredience:
- 300 g špaldová mouka
- 100 g třinový cukr
- 2 – 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 2 ks bio vejce
- 4 lžíce kokosového nebo slunečnicového oleje
- 250 ml mléka (může být i rostlinné nebo podmáslí či kefír)
- rybíz a ostružiny dle potřeby (cca 300 g)
drobenka:
- 80 g hrubá mouka
- 40 g třinový curk
- 50 g máslo
Postup:
- Vejce, mléko, olej a cukr v menší misce promíchejte metličkou
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesijte do mísy
- Přidejte směs tekutin s cukrem a vše rychle smíchejte na docela tekuté těsto
- Nalijte do připravené formy
- Rybíz a ostružiny rovnoměrně nasypte na těsto
- Suroviny na drobenku nasypte do středně velké misky a prsty se snažte všechno zpracovat, dokud směs nepřipomíná drobky
- Tuto drobenku navršte na ovoce, vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut do zezlátnutí na 160 – 180 °C
Dobrou chuť