Původně to měla být maková bábovka, ale kvůli nedostatku všech ingrediencí a naopak přebytku jablek, vznikl skvělý recept na jablečný koláč – bez lepku, bez cukru, bez mléka, bez vajec.

Ingredience:

  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 mrkev
  • Špetka soli
  • Hrst vlašských ořechů
  • ½ – 1 hrnek semínek (nejvíce chia, len, slunečnice, sezam, dýně)
  • Lžička skořice
  • Na dochucení: vanilka, šťáva a kůra z ½ bio citrónu, perníkové koření

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
  2. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky a společně se spařenými rozinkami rozmixujeme na pyré.
  3. Přidáme olej a mléko a najemno nastrouhanou mrkev a zamícháme.
  4. Do druhé mísy připravíme mouku, špetku soli, ořechy, semínky, koření, vanilku, citronovou kůru a promícháme a přimícháme do mokré směsi, které propojíme dohromady. Dle konzistence můžeme přidat ještě chia semínka, aby těsto nebylo příliš tekuté.
  5. Vylejeme do vysypané či pečícím papírem vyložené koláčové formy a na povrchu uhladíme.
  6. Pečeme 30 – 50 minut, kontrolujeme špejlí, ale těsto nebude nikdy úplně suché.
  7. Můžeme pocukrovat sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  8. Před krájením necháme úplně vychladnout.
  9. Koláč skladujeme v lednici.

Dobrou chuť.