V zimních měsících nemáme tolik čerstvého a zeleného na talíři. Dobrou volbou je klíčení semínek. Příznivé účinky čerstvých klíčků jsou známé již z dob staré Číny a Egypta. Ukrývají v sobě vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů i proteinů. Čerstvé klíčky tak přispívají nejen ke správné funkci orgánů, ale mají značné preventivní, léčivé i regenerační účinky.

Salátové klíčky zabezpečují příjem velkého množství čisté energie. Samotné semínko má totiž dostatek sil, aby bylo schopno samo ze sebe, jen za pomoci příznivých vlivů prostředí, vyplodit novou rostlinku. Klíčením se maximalizuje využitelnost minerálů a stopových prvků rostliny. Vytvářejí se tak enzymy, které jsou důležité pro stavbu a správné fungování lidského organismu. Skvěle působí i při detoxikaci organismu. Jsou velmi lehce stravitelné, usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání.

Navzdory všem těmto nesporným výhodám klíčky stále ještě nepatří mezi běžně zařazované potraviny v našem jídelníčku. Přitom nejsou vůbec náročné na přípravu. Mně poháhají s klíčením děti, které samotná příprava a následné “zalévání a kropení” hodně baví.

Jak klíčit:

Je to velmi jednoduché. Budete potřebovat semínka. Já nejčastěji klíčím fazolky mungo, cizrnu, hnědou čočku, vojtěšku, řekvičku, rukolu a řeřichu. Dále budete potřebovat  jednoduchou klíčící misku či lahev s odkapem (stačí i obyčejná zavařovací sklenice).

Postup:

Hrst semínek dáme do sklenice a  propláchneme vodou a necháme přes noc stát. Ráno vodu slijeme, ještě několikrát dle potřeby propláchneme a slijeme vodu a sklenici položíme na bok. Dvakrát až třikrát denně je proplachujeme. Semínka musí být stále vlhká, ale nesmí stát ve vodě.

Pokud klíčíme například řeřichu, je potřeba miska s vatou, navlhčíme vatu a zasypeme hustě semínky. Ty je nejlepší rosit několikrát denně rozprašovačem a čekat až vystrčí první klíčky a lístky.

Klíčky jsou připraveny ke sklizni ve své nejlepší formě přibližně za 3 až 5 dní. Hotové klíčky slijte přes cedník a properte pod tekoucí studenou vodou. Proudem je zbavíte slupek, které na klíčku po semínkách zůstala. Řeřichu stříhejte nůžkami. Pokud budete klíčit namísto vaty na sítku, můžete jíst rostlinku i s kořínky (nejprve semínka na několik hodin namočte do vody, poté slijte na sítko a pravidelně roste nebo prolévejte vodou, brzy se objeví první rostlinky).

Klíčky můžete použít samostatně na salát, na ozdobu polévky či hlavních chodů nebo jen tak na chleba s lučinou.

Dobrou chuť