Nepečené zdravé raw kuličky tvořím každý rok na Vánoce a někdy i jen tak na chuť. Přiznám se, že tento recept jsem vyzkoušela, když mi zbyla uvařené quinoa od oběda. Původní recept je od pana Cuketky, druhá varianta už byla můj experiment a chutnala mi víc. Český mák je někdy více než exotický kokos.

Ingredince:

  • 100 g bílé quinoy ( na variantu s mákem rozdělte základ na polovinu nebo navyšte poměr u ostatních surovin)
  • 500 ml jablečného moštu (já vařila pouze ve vodě)
  • 100 g kokosu + kokos na obalení (pokud budete zkoušet i variantu s mákem na 100 g quinoy, tak poloviční množství kokosu do základu a to samé platí i u máku)

nebo

  • 100 g máku
  • 100  g rozinek (pro lepší chuť jsem je namočila do rumu)
  • 100  g kokosového oleje
  • 100  g rýžového sirupu (možno použít jakýkoliv obilný sirup či med)
  • na doladění chuti: kardamom, perníkové koření, skořici, chilli – co má kdo rád
  • na obalení: raw nepražené kakao, kokos, sezam, sušený rýžový prášek (sušené mléko)
  • dovnitř: můžete schovat kakaový bob, pecičku čokolády, madli nebo nechat kuličky jen s rozinkami

Postup:

  1. Propláchnutou quinou uvařte v jablečném moštu nebo vodě do změknutí cca 15- 20 minut a nechte vychladnout.
  2. Do  quinoy přitejte rozpuštěný kokosový olej a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  3. Poté přidejte sirup a rozinky.
  4. Pokud budete zkoušet i makovou variantu, rozdělte základ na dvě poloviny.
  5. Do jedné přidejte kokos (cca 50 g) a koření, např. skořici či kardamom. Vyválejte kuličky a obalte v kokosu nebo kakau.
  6. Do druhé přijde mák (cca 50 g) a koření dle chuti. Vytvarujte kuličky a obalte v sezamu a sušeném rýžovém přášku.
  7. Můžete dát do papírových košíčků a skladujte v lednici.

Dobrou chuť