Miluji léto, miluji péct koláče v létě 🙂 Je tolik různých těst a tolik možností náplní. Tentokrát jsem vyzkoušela malinový koláč s křehkým celozrnným těstem ze špaldové mouky.
Ingredience:
Těsto:
- 300 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 1 polévková lžíce domácího vanilkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Náplň:
- 250 – 350 g čerstvých malin
- 5 polévkových lžic malinové marmelády
Postup:
- Toto množství je na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.
- Mouku prosejete do mísy, přidáte oba druhy cukru, jedlou sodu, sůl a vše promícháte.
- Následně přidáte vejce a máslo nakrájené na malé kousky. Rukama vypracujete pevné, vláčné těsto, které necháte půl hodiny odpočinout.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem a tři čtvrtiny těsta rozprostřete (vlastně po kouskách natlačíte) po celé ploše dna a hran formy.
- Dno koláče potřete malinovou marmeládou a poté posypete čerstvými malinami.
- Zbylou čtvrtinu těsta nastrouháte přímo na koláč a vzniklou „drobenku“ rozmístíte po celé ploše koláče.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 minut – ke konci pečení doporučuji hlídat.
- Z formy vyndávejte a krájejte až po vychladnutí, jinak se vám bude koláč drobit (jako mě na fotce, když kdo by odolal ho hned neochutnat).
- Výsledkem je koláč dezertního typu, s nízkým křehoučkým těstem, s pikantní chutí.