Kupujete nebo pečete domácí medovník? A zkoušeli jste i variantu medovníkových kuliček. Ideální jako drobné vánoční cukroví. Pro mě hodně sladké, ale děti jásají a mohou se kuličkama doslova přecpat.

Ingredience:

na těsto:

  • 500 g hladká mouka
  • 200 g cukr moučka (dala jsem méně cca 130-150 g)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 domácí vejce
  • 60 g změklého másla
  • 4 lžíce medu
  • 1 – 2 lžicky perníkové koření od Sonnentoru

na krém:

  • 250 g máslo
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka

Postup:

  1. Rozpuštěné máslo dáme do mísy či robotu, přidáme tekutý med, cukr, vejce a mícháme, aby se suroviny spojily.
  2. Postupně přidáváme mouku se sodou a perníkovým kořením a vypracujeme hladné těsto.
  3. Rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pečícím papíře o stejné tloušťce, jinak nemusí být okraje stejné, budeme ho mixovat či drobit.
  4. Pečeme na 180 stupňů C cca 10 minut.
  5. Placky necháme vychladnout a mezitím si spojíme změklé máslo (pozor nerozpouštět) s kondezovaným karamelizovaným mlékem.
  6. Placky rozlámeme do mixeru a rozmixujeme na drobečky. Dvě hrsti si dáme stranou na obalování.
  7. Drobky promícháme s karamelovou hmotou a dáme na chvilku odpočinout do lednice.
  8. Poté tvoříme kuličky, které obalujeme v drobcích, do kterých můžeme též přidat rozmixované vlašské ořechy.
  9. Obalené kuličky ukládáme do papírových košíčků.
  10. Skladujeme v lednici.

Dobrou chuť