Na podzim máme v rodině několikery narozeniny a svátky a už dlouho jsem si slibovala upéct mrkvový dort. Byl opravdu vynikající. Jen dětem jsem název zatajila – pro jistotu 🙂

 

Ingredience:

 

Na těsto

  • 4 hrnky mrkve (sekala jsem v robotu na jemno, lze i na jemno nastrouhat, je lepší, když nevznikají dlouhé kusy)
  • 2 hrnky mouky (1 bio celozrnná pšeničná, 1 bio celozrnná špaldová),
    lze udělat i z polohrubé
  • 4 domácí vejce
  • 3/4 hrnku oleje (bio slunečnicový nebo kokosový)
  • 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • 1 hrnek přírodního cukru (lze nahradit alternativními sladidly)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 přírodní vanilkový cukr
  • 1 lžičku skořice

Na krém

  • 2 kelímky mascarpone (dohromady 500g)
  • 125g změklého másla
  • 1 kelímek hustší zakysané smetany (asi 200g)
  • 2 lžíce medu (prostě ho trochu osladit)

1 hrnek = 250 ml

Postup:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem a olejem.
  2. Pak přidejte všechny ostatní ingredience.
  3. Pečte v kulaté dortové formě (průměr 26cm) asi na 180 stupňů do suché špejle cca 30 – 45 minut.
  4. Krém si jednoduše připravte rozmícháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu.
  5. Než budete krém nanášet na dort, nechte ho trochu ztuhnout v chladu.
  6. Korpus nechte zchladnout, překrojte ho na 2 půlky. Polovinu krému namažte dovnitř, tu druhou navrch.

Zdobení dortu

Dort jsem posypala nastrouhanou hořkou čokolánou a doprostřed pár proužků čerstvé mrkve. Jinak se povrch tradičně zdobí marcipánovými mrkvičkami. Na efekt případně poslouží i čerstvé ovoce nebo různé hotové ozdoby z jedlého papíru.

Podstatné je ale nechat ho přes noc uležet. Třetí den je prý ještě lepší 🙂

Dobrou chuť