Na podzim máme v rodině několikery narozeniny a svátky a už dlouho jsem si slibovala upéct mrkvový dort. Byl opravdu vynikající. Jen dětem jsem název zatajila – pro jistotu 🙂
Ingredience:
Na těsto
- 4 hrnky mrkve (sekala jsem v robotu na jemno, lze i na jemno nastrouhat, je lepší, když nevznikají dlouhé kusy)
- 2 hrnky mouky (1 bio celozrnná pšeničná, 1 bio celozrnná špaldová),
lze udělat i z polohrubé - 4 domácí vejce
- 3/4 hrnku oleje (bio slunečnicový nebo kokosový)
- 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky himalájské soli
- 1 hrnek přírodního cukru (lze nahradit alternativními sladidly)
- 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 přírodní vanilkový cukr
- 1 lžičku skořice
Na krém
- 2 kelímky mascarpone (dohromady 500g)
- 125g změklého másla
- 1 kelímek hustší zakysané smetany (asi 200g)
- 2 lžíce medu (prostě ho trochu osladit)
1 hrnek = 250 ml
Postup:
- Vyšlehejte vejce s cukrem a olejem.
- Pak přidejte všechny ostatní ingredience.
- Pečte v kulaté dortové formě (průměr 26cm) asi na 180 stupňů do suché špejle cca 30 – 45 minut.
- Krém si jednoduše připravte rozmícháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu.
- Než budete krém nanášet na dort, nechte ho trochu ztuhnout v chladu.
- Korpus nechte zchladnout, překrojte ho na 2 půlky. Polovinu krému namažte dovnitř, tu druhou navrch.
Zdobení dortu
Dort jsem posypala nastrouhanou hořkou čokolánou a doprostřed pár proužků čerstvé mrkve. Jinak se povrch tradičně zdobí marcipánovými mrkvičkami. Na efekt případně poslouží i čerstvé ovoce nebo různé hotové ozdoby z jedlého papíru.
Podstatné je ale nechat ho přes noc uležet. Třetí den je prý ještě lepší 🙂