Tento lahodný ovocný koláč jsem upekla, protože v mrazáku zůstávalo stále velké množství ovoce a bylo již na čase ho spotřebovat. Použila jsem mražené švestky a s celozrnným korpusem a pudinkem chutnají báječně.

Ingredience:

  • 250 g bio celozrnné pšeničné mouky
  • 75 g třtinového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 125 g másla + trochu na vymaštění formy
  • 1 domácí vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 750 g švestek (dala jsem rozmražené)
  • 250 ml mléka
  • 3 domácí vejce
  • 2 PL hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 250 ml smetany
  • 60 g másla
  • 100 g třtinového cukru

Postup:

  1. Mouku, oba cukry, sůl, kypřící prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte na 2 poloviny
  2. Koláčovou formu vymažte máslem
  3. Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete do formy
  4. Z druhé poloviny těsta vytvarujte váleček a položte ho okolo dna a prsty přetáhněte až k okraji formy
  5. Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat
  6. Troubu předehřejte na 175 stupňů C
  7. Ve 4 PL rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek
  8. Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu
  9. Vlijte rozmíchané suroviny a povařte do zhoustnutí
  10. Pudinkovým krémem zalijte švestky a vložte do trouby
  11. Pečtě cca 60minut, až se krém zpevní

Dobrou chuť