I já jsem propadla trendu a vyzkoušela upéct semínkový chleba. Je úplně bez mouky a pokud použijete bezlepkové vločky, tak je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Na to, jak je jednoduchý na přípravu, chutná výborně.

Ingredience:

  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček (pro celiaky bezlepkové)
  • 1/3 hrnku jáhel (možno nahradit quinou či teffem)
  • 1/3 hrnku pohanky kroupy
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 1/4 hrnku chia semínek
  • 30 g psyllia
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce obilného sirupu nebo medu (možno vynechat)
  • 1 hrnek mandlí nebo jiných oříšků (použila jsem vlašské a mandle)
  • 2 a 3/4 hrnku vody

Postup:

  1. Pečící formu na chleba, tzv. srnčí hřbet si vyložíme pečícím papírem
  2. Pohanku, jáhly a slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi, až začnou vonět a zezlátnou
  3. Smícháme vločky, sůl, slunečnici, jáhly, pohanku a ořechy (pokrájela jsem je na menší kousky)
  4. V jiné nádobě smícháme vodu, psyllium, chia, len, sladidlo a necháme pár minut nasáknout
  5. Promícháme suché a mokré ingredience dohromady a vložíme do formy
  6. Necháme 2 – 24 hodin zakryté utěrkou odstát na kuchyňské lince
  7. Pečeme na 180 stupňů C cca 20 minut
  8. Poté vytáhneme z formy a na pečícím papíře dopékáme zhruba 30 – 40 minut dozlatova
  9. Necháme 2 hodiny vychladnout, poté můžeme začít krájet

Dobrou chuť