Přidávám další podzimní dezert lahodné chuti bez mouky a cukru. Výborné spojení jáhel, máku, vlašských ořechů a švestek.
Ingredience:
- 1 hrnek jáhel
- 2 hrnky vody
- 100 g rozinek
- 1 větší mrkev
- 8 lžic mletého máku
- 1-2 lžíce rýžového sirupu
- kůra a šťáva z bio citrónu
- 1 lžíce mirinu (rumu)
- hrst vlašských ořechů
- špetka soli
- špetka skořice
- švestky (nebo jiné ovoce)
Bezlepková drobenka:
- 1 hrnek rýžové mouky (2 dcl)
- 2 lžíce obalené rýžovým sirupem
- 1 plná lžíce kokosového tuku
Postup:
- Jáhly propláchneme s 2 hrnky vody přivedeme k varu
- Vaříme 15 minut na rozptylce nebo stále mícháme, aby se jáhly nepřipálily, dle potřeby doléváme vodu
- Pak k jáhlám přidáme rozinky a na hrubo nastrouhanou mrkev a vaříme dalších 15 minut nebo do změknutí, pořád hlídáme a mícháme
- Vypneme a necháme vychladnout
- Poté do jáhel přidáme ostatní ingredience – mák, skořici, sirup, ořechy, šťávu a kůru z citrónu, rum
- Vše promícháme a napěchujeme na pečícím papírem vyložený plech
- Uhladíme a na vrch naskládáme půlky švestek
- Lehce osolíme, aby švestky pustily sladkou šťávu
- Posypeme drobenkou a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů C
- Necháme úplně schladnout a teprve poté krájíme
- Uchováváme v ledničce