Přidávám další podzimní dezert lahodné chuti bez mouky a cukru. Výborné spojení jáhel, máku, vlašských ořechů a švestek.

Ingredience:

  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 100 g rozinek
  • 1 větší mrkev
  • 8 lžic mletého máku
  • 1-2 lžíce rýžového sirupu
  • kůra a šťáva z bio citrónu
  • 1 lžíce mirinu (rumu)
  • hrst vlašských ořechů
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • švestky (nebo jiné ovoce)

Bezlepková drobenka:

  • 1 hrnek rýžové mouky (2 dcl)
  • 2 lžíce obalené rýžovým sirupem
  • 1 plná lžíce kokosového tuku

Postup:

  1. Jáhly propláchneme s 2 hrnky vody přivedeme k varu
  2. Vaříme 15 minut na rozptylce nebo stále mícháme, aby se jáhly nepřipálily, dle potřeby doléváme vodu
  3. Pak k jáhlám přidáme rozinky a na hrubo nastrouhanou mrkev a vaříme dalších 15 minut nebo do změknutí, pořád hlídáme a mícháme
  4. Vypneme a necháme vychladnout
  5. Poté do jáhel přidáme ostatní ingredience – mák, skořici, sirup, ořechy, šťávu a kůru z citrónu, rum
  6. Vše promícháme a napěchujeme na pečícím papírem vyložený plech
  7. Uhladíme a na vrch naskládáme půlky švestek
  8. Lehce osolíme, aby švestky pustily sladkou šťávu
  9. Posypeme drobenkou a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů C
  10. Necháme úplně schladnout a teprve poté krájíme
  11. Uchováváme v ledničce

Dobrou chuť